12 Şubat 2017 Pazar

Çöpler Nereye Gidiyor?

Herkese pazar sıcaklığı ile kocaman bir merhaba!
Bugün de cumartesi günü etkinliğimizle ucundan dokunduğumuz "çocuklarda çevre farkındalığı ile ilgili başka ne yapabiliriz"den yola çıktım. Yurt dışında "Earth Day" diye bir gün var ve okul öncesi sınıflarında da bu günle ilgili çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bizde de buna benzer diyebileceğimiz "Orman Haftası" var. Ancak çocuklarımızla çevrenin ve enerji kaynaklarının korunması konusunda etkinlikler yapmak için yalnızca bu günleri mi beklemeliyiz? Sokakları çöplerle dolduran, geri dönüşümün g'sinden habersiz insanlar da bir zamanlar çocuk değil miydi?
Bu nedenle en büyük sorumluluk erken dönemde çocukları bilinçlendirmekle görevli olan okul öncesi öğretmenleri ve ebeveynlerde. Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
  • Ahşap bir tahta, yaklaşık
  • Çiviler
  • Çekiç
  • İstediğiniz 5-8 örnek malzeme. Burada bir muz kabuğu, bir dilim ekmek, bir süt kutusu parçası, bir gazete kupürü, bir karton parçası, bir köpük yumurta kartonu parçası, bir plastik torba ve bir çerez torbası kullanılmış.
  • Not defteri ve kalem
  • Kürek
Ne yapıldı?
  1. Çocuklar etkinlikte kullanılacak malzemeleri toplarlar.
  2. Daha sonra bu malzemeler bir yetişkin (ebeveyn veya öğretmen) tarafndan tahtaya çivilenir.
  3. Malzemelerin hangi sırayla çivilendiği not defterine not alınır.
  4. Tahtayı yerleştirmek için yeterince geniş bir çukur kazılır ve tahta çukura gömülür. Tahtanın başlangıç ve bitişini çubuklarla işaretlemeyi unutmayın.
  5. Belirli bir süre bekleyin. Gerekli zaman mevsimlere göre değişebilir. Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında bir haftalık bir süre yeterli olacaktır. Ama kış mevsiminde bir ay kadar beklemek gerekecektir.




















Ne oldu?
Bu öğrenme faaliyeti ile bazı malzemelerin doğal ve biyolojik olarak daha hızlı olduğu ve toprakta ayrıştığı, bazılarının atık ürünlerinin ise dünya üzerinde çok uzun bir süre kaldığı görülüyor.Yani solucanların ve mikroorganizmaların biyolojik olarak bozulabilir malzemeleri çabucak parçalayabildikleri görülürken; buna karşın, plastik gibi maddeler uzun süre parçalanmadan kalıyor.

kaynak:rainorshinemamma.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder