6 Şubat 2017 Pazartesi

Penguenler Islanır mı?

Fen etkinlikleri çocukları soru sormaya, dikkati yoğunlaştırmaya, merak etmeye, gözlemlemeye, araştırmaya ve keşfetmeye yöneltir. Çocuklarla çalışırken fen etkinlikleri boyunca gözlem, ölçme, yordama ve deney gibi bilimsel süreç becerilerini kullanırız. Bu beceriler de doğrudan yaratıcılık ile ilişkilidir. Çünkü "Neden?" diye sormayan ve sorulmayan bir çocuğun farklı fikirler üretmesini beklemek hiç sulamadan bir çiçeğin büyümesini beklemek gibidir.
Bu nedenle çocukların yaş ve gelişim özelliklerine göre ayarlanmış fen etkinlikleri çok değerli.. Biz de bundan hareketle bugün farklı bir deney seçtik ve çocukların çok sevdiği penguenlerden yola çıktık. Bildiğiniz gibi Penguenler güney kutbunda yaşayıp okul öncesi sınıflarında pek çok sanat etkinliğine konu olmuştur. Hatta dansı bile mevcuttur. Ama bugün bizler penguen dansından bir adım öteye gideceğiz. Öncelikle deneyimiz şu şekilde:

Gereken Malzemeler
  • Penguen boyama sayfası (linkten ulaşabilirsiniz: https://drive.google.com/file/d/0ByKkpkoCbzlMUEhqa1lmaS16X0E/view?usp=sharing)
  • Mum boya
  • Sprey şişesi (cam-sil şişesi kullanmak mümkün)
  • Su
  • İsteyenler için mavi gıda boyası
Yapılışı
  1. Çocuklarımız penguen boyama sayfalarını istedikleri şekilde mum boyalarıyla boyar.
  2.  Ardından su doldurulmuş sprey şişemiz (içine mavi gıda boyası da damlatılabilir, böyle su daha net görülebilir) boyanmış penguen sayfalarına sıkılır.
  3. Penguenin suyu püskürtmesi gözlemlenir.











Ne oldu?
Penguen tüylerinin mumsu yapısı suyu içine çekmez ve dışarıda bırakır. Bu da penguenlerin kuru kalmasını sağlar. Yani deneyimizde olduğu gibi sular dışarıda kalır. Bu deneyi iki penguen boyama sayfası ile yapmakta fayda var. Birinciyi boyar, diğerine hiçbir işlem yapmayız. Suyu ikisine de sıktıktan sonra gözlemlemek daha faydalı olacaktır.

Kaynak:raisinglittlesuperheroes.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder