4 Şubat 2017 Cumartesi

Yap-Boz!

Herkese merhaba.
Bugün yine sizleri masraftan kurtaracak bir materyal paylaşacağım. Tabii ki puzzle yerine Türkçe karşılığını kullanacağım:Yap-bozlar!
Yap-bozlar hemen hemen her okul öncesi sınıfında ve evde bulundurulan çocuklarımızın bilişsel gelişimi için oldukça yararlı materyaller. Çocuklar parçalar için doğru yeri bulurken uzamsal algıları gelişir. Ellerini ve gözlerini kullanırlar. Şekilleri tanıma ve birbirinden ayırt etme, parça-bütün ilişkisini idrak etme, akılda tutma, dikkat gibi becerileri desteklenir. Yap-boz yapılmadan çocuk için bir problemdir ve parçaları birleştirmesi bu problemin çözülmesi anlamına gelir. Haliyle bu durum da problem çözme becerisini işaret eder. Kimi yetişkinler 500, 1000 parçalı yap-bozlar yaparken, kimileri "Benim o kadar sabrım yok ben yapamam der". O zaman çocuklarımızda beklemeyi, sabretmeyi bu süreçte deneyimler.
Evet, yap-bozların faydaları saymakla bitmez ancak bizler için önemli parça sayısını çocuklarımızın yaş ve gelişim özelliklerine göre ayarlamaktır ki bunda da biraz zorlanıyor gibiyiz. Okul öncesi sınıflarında bile bilmem kaç parçalı yap-bozlar zaman zaman karşımıza çıkıyor. E böyle olunca da parçaları kayboluyor ve yüzlerine bakılmıyor. Bugün üç parçalı hayvan ve insan vücudu yap-bozlarını paylaşma gereksinimi duydum. Bu yap-bozlar küçük grup etkinliğinizde kullanabilir ya da fen merkezine koyabilirsiniz. Mukavva benzeri kalın malzemeler yardımıyla dayanıklı hale getirilerek uzun süre kullanmak mümkün. Çocuklarımıza karışık halde sunmak ise en güzeli!














Yap-bozlarımız için indirme linki:
https://drive.google.com/drive/folders/0ByKkpkoCbzlMVXVPZHh4T2JlUU0?usp=sharing


Kaynak: kidsactivitiesblog.com, itsybitsyfun.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder