4 Şubat 2017 Cumartesi

0-3 Yaş Çocukların İnce Motor Gelişimini Desteklemek için Neler Yapılabilir?

Merhaba!
Çocuklar yaşları ne olursa olsun motor bir beceriyi öğrenmek için harekete ihtiyaç duyarlar. Bir hareketin yapılması için ise çevresel koşulların uygun hale getirilmesi gerekir. Bu koşulları sağlayan kişiler ise tabii ki biz yetişkinler!
Motor gelişimde üzerinde çok durulan ancak az bilinen iki alan söz konusudur. Birincisi büyük kas motor gelişimi (kaba motor gelişim) diye adlandırılan gövde, kol, bacaklar gibi büyük kaslar tarafından oluşturulan becerilerdir. İkincisi, küçük kas motor gelişimi (ince motor gelişim) ise eli ve ayağı kullanma, nesne kontrolünü sağlama gibi becerilerden oluşmaktadır.
Gelişim alanlarından yalnızca öğretmenlerin haberdar olması, bu alanların evde yeterince desteklenmediği anlamına geliyor olabilir. Biz de bu noktadan hareketle bugün "Yürümeye yeni başlayan çocuklarımızda ince motor gelişimi desteklemek için neler yapabiliriz" sorusuna odaklanacağız. Farklı internet sitelerinden derlediğimiz özellikle evde yapılabilecek farklı etkinlikler şu şekilde:

Bu ipe çamaşır serme etkinliğini, okul öncesi sınıfında dramatik oyun merkezine ip asarak da yapmıştık. Çocuklar oyun zamanında o merkezdeki kıyafetleri asıyorlar ya da bazen ceketleri vb. ıslanıyorsa götürüp oraya asıyorlardı.


Toka geçirme ve küçük malzemeleri bir kaptan diğerine aktarma gibi etkinlikler de çeşitlendirilerek yapılabilir.
Sol resimdeki ponponlu etkinlik hem ev de hem de okulda uygulanabilir. Pek çok internet sitesinde farklı örnekleri mevcut.
Tabii ki bu etkinlikler sadece bizim görebildiklerimiz ile sınırlı. Sizin baktıklarınız ve yapacaklarınız da sınır yok!

Tekrar görüşmek üzere!

kaynak: mikeandmindi.blogspot.com.tr, craftulate.com, howweelearn.com, acraftyliving.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder