5 Nisan 2017 Çarşamba

Şişe Kapaklarıyla Yapılabilecek Birbirinden Farklı 6 Etkinlik!

Herkese merhaba!
Bugün okul öncesi eğitimin vazgeçilmezi olan "artık malzemeler" ve "onlarla neler yapabiliriz" sorusuna odaklandık. İşe şişe kapaklarıyla başladık. Aslında buradaki etkinlikler gösteriyor ki malzemeniz ne olursa olsun bir fikriniz olsun yeter! Baktığınızda şişe kapaklarıyla yapılmış matematik, sanat, okuma yazmaya hazırlık gibi etkinlikleri uygulayabiliyorsunuz ve farklı gelişim alanlarını destekleyebiliyorsunuz. Burada görülmesi gereken şey öğretmenin yaratıcılığının çocukların yaratıcılığını ne boyutta etkilediği. Öğretmen düşünün ki şişe kapaklarını yalnızca sanat etkinliklerinde balığın böceğin vb. içini doldurmakla kullanır; öğretmen düşünün ki hesap makinesi yapar, hafıza kartları yapar, matematiği işin içine sokar. Şimdi iki öğretmenin sınıfındaki çocukları düşünün. Farkı görebiliyor musunuz? O zaman daha yakından bakalım. Bugünkü etkinliklerimizde:
Ne var?
1. Kapaklarla çizgileri takip et: İlk etkinliğimizde ihtiyacınız olan renkli izole bantlar ve şişe kapakları. Çocuklarımız renkli izole bantlar kullanarak çizilmiş farklı geometrik şekillerinin kenarlarını şişe kapaklarıyla takip ediyor.
2. Sayıları eşleştir: İkinci etkinliğimizde ayakkabı kutusu kapağı ile farklı renk ve boyutta şişe kapaklarına ihtiyacınız var. Bu etkinliğin farklı örnekleri mevcut. Ancak buradakini tercih etmemizin nedeni farklı boyutlarda kapaklar kullanılması. Çocuklar üzerinde aynı sayı yazan kapakları ayakkabı kutusunun kapağındaki sayılarla eşliyor. Burada çocukların sayıları bilmesi gerekmiyor. Görsel olarak aynı olanları eşleyebilir. Ancak bilme ve tanıma da arıyorsanız çocuklarınızın gelişim özelliklerine göre örneğin 1-5 arası rakamlara yer verebilirsiniz.
3. Hesap makinası: Bu belki de en sevdiğimiz. İhtiyacınız olan kutu parçası, şişe kapakları ve A4 kağıtları. Kutu parçasını dikdörtgen şeklinde kesiyorsunuz. Ve üst kısmında rakam yazan yerde bir boşluk açıyorsunuz. Böylece alta boş A4 kağıdı koyduğunuzda çocuklar oraya yazı yazabiliyorlar. Oldukça eğlenceli. 
4. Oltaya ne gelirse: Motor gelişim alanını destekleyen bu etkinlikte geniş bir kap, su, şişe kapakları ve bir adet küçük süzgeçe ihtiyacınız var. Çocuklarımız süzgeç yardımıyla şişe kapaklarını yakalamaya çalışıyor. Süzgeci olta gibi düşünüp etkinliği kurgulayabilirsiniz.
5. Harf avı: Burada amaç kesinlikle harf öğretimi değil. Yalnızca farkındalık kazandırmak. Çocuklarımız tıpkı sayılarda olduğu gibi harflerin görsellikleri üzerine bir eşleştirme yapıyor. Harf avı gibi kurgulanabilir.
6. Hafızaya al: Burada şişe kapaklarının iç yüzeylerine stickerlar yapıştırıp dışını çeviriyorsunuz. Çocuklar tıpkı bir hafıza oyunu gibi iç yüzeyinde aynı resim olan kapakları eşlemeye çalışıyor. Burada kapak sayısını çocuklarınızın gelişim özelliklerinize göre ayarlamayı unutmayın. Az sayıda kapakla başlayabilirsiniz.
Umuyoruz ki artık şişe kapakları da atılmayacaklar listemize eklendi!
Hepinize kolay gelsin!


kaynak:learning4kids.net, theimaginationtree.com, learnwithplayathome.com, besttoys4toddlers.com, johannaterapeutaocupacional.blogspot.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder