2 Nisan 2017 Pazar

Blok Yap-Bozlar!

Herkese merhaba!
Hatırlayanlar vardır mutlaka, çocuklarımıza daha zengin bir öğrenme çevresi oluşturmak adına paylaştığımız etkinliklerden birisi "Yap-Boz" etkinliğiydi. Bu etkinlikte üç parçalı insan ve hayvan yap-bozları vardı. Bugünkü hazırlayacağımız etkinliğimiz ise bu yap-bozları kullanabileceğimiz uzun vadede biraz daha kullanışlı bir etkinlik. Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
Kare prizma şeklinde tahta bloklar.
Yapıştırıcı ve makas. 
Yap-boz etkinliğindeki yap-bozlar veya Meraklı Minik dergisi Nisan 2017 sayısı.
Ne yapıldı?
  • Üst fotoğrafta gördüğünüz "olliblocks" denilen blok yap-bozları görür görmez çok hoşumuza gitti ve oradaki resimlere ulaşmak istedik. Ancak maalesef 18 karakterden oluşan setlerin tanesi 12 dolar civarıydı. Biz de fikirden faydalanıp malzemeleri kendimiz ayarlamaya karar verdik. O zamana kadar ise sizlerle paylaşmama taraftarıydık.
  • Bu ay ise her ay aldığımız Tübitak'ın erken çocuklu dönemi için aylık bilim dergisi olan "Meraklı Minik" dergisinde alt fotoğraftaki üç parçalı kartlara rastladık ve "İşte bu!" dedik. Ancak dergiden üç adet çıktı. Sizler dilerseniz bir dergi daha alabilir, dilerseniz "Yap-Boz" yazımızda paylaştığımız yap-bozları da kullanabilirsiniz.
  • Öncelikle üç adet tahta bloğu üst üste getirerek her bir parçasına yap-bozların bir parçasını yapıştırıyoruz. Blokların tüm yüzeyi için aynı işlemi gerçekleştiriyoruz. Düzlemleri aynı olmak zorunda değil. Yani üstteki fotoğraflara dikkatli bakarsanız yap-bozların aynı yönde olmadığını görebilirsiniz. Bu da çocuklar için bu etkinliği daha eğlenceli hale getirecektir.
  • Çocuklarımız ise karışık halde sunulmuş yapbozları üst üste koyarak doğru parçaları bir araya getirmeye çalışacak.
Üç boyutlu olması dolayısıyla görsel algıyı desteklemesi ile bilişsel gelişim alanını desteklemesi ve farklı bir materyal olması çocuklarımıza neden sunalım sorusunun cevabını veriyor.
Umarım bu fikir işinize yarar. Kolay gelsin!

kaynak:ollibird.com/2012/09/olliblocks/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder