17 Nisan 2017 Pazartesi

Yollar Neden Tuzlanır?

Herkese merhaba!
Bugünkü etkinliğimiz özellikle soğuk kış günlerinde karlı bölgelerde yaşayan çocuklarımız için son derece uygun. Çünkü gerçek yaşamdan yola çıkmak merağı ve dolayısıyla motivasyonu arttırır. Biz de bu nedenle karlı günlerde tuzlanan yollardan esinlendik ve neden diye sorduk. Cevabını da bu fen etkinliğimiz ile verdik. Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
  • Üç adet eş boyutta kase.
  • Buz kalıpları ve su,
  • Tuz ve kum.
  • Kronometre.
Ne yapıldı?
1- Üç kaseyi de buzla dolduruyoruz. Birinci kaseye başka hiçbir şey eklemiyoruz ve buz kasesi diyoruz. İkinci kaseye kum da ekliyoruz ve kum kasesi diyoruz. Üçüncü kaseye ise +tuz ekliyoruz ve tuz kasesi diyoruz.
2- Minimum 30 dakika boyunca her 10 dakikada bir kaselerimizi çocuklarımızla birlikte gözlemliyoruz.
Ne oldu?
Çocuklarımıza gözlemlerinde soruyoruz "Ne oldu?"  Aslında şu oldu: Tuzla kaplanan buz erimeye başladı ancak kumla kaplı olan erimeye başlamadı.
Çünkü tuz suda kolayca çözündü ve suyun donma noktasını düşürdü. Yani siz buzlu zemine tuz döktüğünüzde buzun daha kolay erimesini sağladınız. İşte bu  nedenle karlı günlerde buzları eritmek için yollara tuz dökülür. Çocuklarımızda bu fen etkinliğinde yaşamlarında sıkça karşılaşabildikleri bir sorunun cevabını almış oldu! Evde ve okulda uygulaması oldukça basit olan bu etkinlik umarız işinize yarar!
Kolay gelsin!

kaynak:pinayhomeschooler.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder