6 Şubat 2017 Pazartesi

Kandinsky'nin Daireleri

Herkese merhaba!
Bildiğiniz gibi sanat dediğimiz zaman sanatçı gelir akla. Çocuklarla da zaman zaman bu sanatçıları konuşmak gerektiğine inanıyoruz. Ama konuşmadan kastım büyük adamdı, doğdu, öldü değil elbette. Sizin gibiydi, çocuktu, büyüdü vb. gibi olabildiğince normalleştirerek konuşmak.
Diğer tüm etkinlik türlerinde olduğu gibi sanat etkinliklerinde de öğretmenler iyi bir model olmalıdır. Yani öğretmenler sanata duyarlı olmalıdır. Sanat etkinliğinin "sanat"'dan geldiğini unutmamalılar. Sanat çalışmalarını takip etmeli, sınıfında ressamların, mimarların vb. çalışmalarına yer vermeli, hatta varsa sanatçı ebeveynler veya konukları sınıfa davet etmelidir. Resim öğretmeni bir veliniz varsa, durmayın çağırın. Eserlerinden isteyin. Sanatı çağrıştıran herhangi bir meslek de olabilir bu.
Bugün sınıfımızda ele aldığımız sanatçı, 20.yy'da yaşamış rus ressam ve sanat kuramcısı Vasiliy Wassilyevich Kandinsky. Eserlerinden birisi Renk Çalışması (Color Study-Squares with Concentric Circles). Çocuklarla çalışırken Kandinsky'e özenmek kaçınılmaz! Bir renk çalışması da çocuklarımız yapsa fena mı olur?
















Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi "Renk Çalışması"nda keçe kullanılarak çocukların duyularına hitap edilmiş. Daireler farklı boyutta ve farklı renklerde kesilmiş. Öncesinde Kandinskiy'in eserlerinden çocuklarımızla paylaşabilir, fikirlerini alabilir ardından onlarla birlikte sanat merkezimizde bir "sanat projesi" olarak bu panoyu oluşturabiliriz. Tabii ki başka sanatçıların başka eserleri de benzer veya özgün şekillerde sınıfımızda yapılabilir. Unutmayın Kandinskiy de Picasso da Van Gogh da bir zamanlar çocuktu!


kaynak:hellowonderful.co

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder