10 Temmuz 2017 Pazartesi

Su+Yağ ile Damlat ve Boya!

Haftanın ilk gününden herkese merhaba!
Fen ve sanatı birleştiren etkinlikler çocuklarımızın hoşuna gittiği kadar bizlerin de hoşuna gidiyor ve sizlerle paylaşmadan duramıyoruz. Bu yaz sıcaklarında çocuklar evdeler ve sıkılıyorlarsa bu durumu fırsata çevirmek ellerimizde! Bugünkü etkinliğimizde yağ ve su damlaları ile renkleri keşfedip eğlenmek temel hedefimiz. Peki bugünkü etkinliğimizde:
Ne gerekti?
  • Dikdörtgen şeklinde (Yani bir A4 kağıdının sığabileceği boyutta) borcam ve küçük bir kap.
  • Sulu boya veya parmak boyası (elinizde ne varsa).
  • A4 kağıdı ile aynı boyutta ancak daha kalın bir kağıt.
  • Su ve sıvı yağ.
  • Göz damlaları veya pipetler.
  • Eğer evdeysek ve bir panomuz yoksa resimleri kurutmak için kullanabileceğimiz kalın kağıt poşetler.

Ne yapıldı?
1- Öncelikle ortamı hazırlıyoruz: Çocuklarımızla birlikte borcamın içine birazcık boya koyuyoruz ve su ekliyoruz. Ayrı bir küçük kaba da sıvı yağ koyuyoruz.
2- Çocuklarımız göz damlalarını veya pipetlerini kullanarak borcamın içine biraz yağ damlatıyorlar (Burada sıvı yağ, suyun üzerinde şekiller oluşturuyor).
3- Su hazırlandıktan sonra kalın kağıdımızı fotoğrafta görüldüğü gibi suyun üstüne batırıp çıkarıyoruz ve kuruması için asıyoruz. 
4- Burada yağın neden suyun üzerinde kaldığı, kullandığınız renkler, eğer renkleri karışım yoluyla oluşturduysanız kullandığınız renkler, ortaya çıkan şekiller her şey çocukları harekete geçirmek için kullanılabilir.
Ne oldu?
Su yağdan daha yoğun olduğu için yağ üste kaldı ve suya karşı direndi :) Yani suyu oluşturan moleküller aynı orandaki yağdan daha sıkı fıkıydı ve su altta kaldı. Yağ üste çıktı. Çocuklar burada yağın suyun üstünde kaldığını gözlemlediler ve -umuyoruz ki- oldukça eğlendiler. Bir de siz deneyin, bakalım neler olacak😉
kaynak:http://stayathomeeducator.com

1 yorum:

  1. Çok güzel sanki çocuklar ebru sanatı yapıyormuş gibi. Hani su renklerle dans eder, renklerin ödü birbirine karışır, ahenk tutar, düşen bir damla yayılır, kıvrılır, suya yazılan her ne ise dolanır huzur verir insana.

    YanıtlaSil