12 Temmuz 2017 Çarşamba

Sınıfta Besin Maddeleri Kullanma-mak!

Herkese merhaba!
Takip edenler bilir, okul öncesi sınıflarında gerçekleştirilen etkinliklerde besin maddelerinin kullanımını doğru bulmadığımızı ara ara belirtiyoruz. Bize göre, okul öncesi dönemde sınıflarda çocukların yiyecek hazırlaması ve pişirme etkinlikleri çocukların sağlıklı beslenmeleri ve bu konuda davranış geliştirmeleri için değerlidir. Ancak "sergilenecek" veya işi bittiğinde "atılacak" sanat ürünlerinin hazırlanmasında besin maddelerinin kullanımını pek uygun bulmuyoruz.
Neden mi?
1- Yiyecekler pahalı. Oyuncakları, artık materyalleri kullanmak ise ucuz.
2- Gıda özellikle ülkemizde önemli bir ihtiyaç. Bu da sınıflarda kullanımını etik açıdan sorgulanabilir hale getiriyor.
3- Bu nokta ebeveynler için: Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklar ne yenir ne yenmez ayrımını öğrenme aşamasındalar. Bu nedenle bu grupta da kullanılmamalıdır.
4- Besin maddeleri ile hazırlanmış ürünler böcekleri vb. çekebilir.
5- Krem şanti vb. çok fazla şeker içeriyor. Ayrıca "doğrudan" şeker boyama da yapılıyor. Bu da sakıncalı.
6- Ayrıca okul öncesi eğitimi verilen sınıflarda farklı etnik, dini gruplarda ailelerin çocukları olabilir. Bu gruplar için de besinlerin kullanımı uygun olmayabilir.
Peki ne yapmalı?
  • Makarnadan yapılan kolyeler yerine pipetler, pullar, düğmeler, makaralar. vb. kullanılabilir. 
  • Köpük (strafor) kolaj yaparken fasulyenin yerini alabilir.
  • Şeker boyama yapmak yerine çocuklar resimlerini çizdikten sonra üzerine şeffaf yapıştırıcı yapıştırılıp delgeçten çıkan kağıt parçaları (bu fikir gerçekten çok güzel), sim, konfeti, kum, çam iğnesi vb. kullanılabilir.
  • Sizin de konu ile ilgili önerileriniz varsa burada yorum yazarak veya ooncesiyaraticifikirler@gmail.com hesabına mail yoluyla veya ooncesiyaraticifikirler kullanıcı adıyla instagramdan direct message yoluyla iletişime geçebilirsiniz.
  • Hoşça kalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder