4 Mart 2017 Cumartesi

Mıknatıslarla Duyuları Harekete Geçir!

Herkese merhaba!
Daha önce "Yer Çekimi Deneyi" isimli etkinliğimizde kullandığımız mıknatısları hatırladınız mı? İşte bugün yine o mıknatıslardan kullanacağız. Ancak bu kez yer çekiminden falan bahsetmeyeceğiz. Doğrudan mıknatısların özelliklerinden yola çıkacağız. Mıknatısımız neleri çeker, neleri çekmez keşfedeceğiz. Daha çok ilkokulda yer verilen bu fen etkinliğinin okul öncesi dönemde de uygulanabileceğini göreceğiz. Uygulaması çok pratik, çünkü zaten evde olan basit malzemeleri kullanacağız. Peki bu etkinliğimizde:
Ne gerekti?
  • Büyük bir kap.
  • Mıknatıs tarafından çekilen nesneler (demir veya çelik tozu içeren).
  • Mıknatısa tepki vermeyen nesneler. (tahta, plastik vb.)
  • Elbette ki mıknatıslar.
Ne yapıldı?
  • Öncelikle mıknatıs tarafından çekilen kaşıklar, çatallar, ataşlar, trenler ve farklı mıknatıslar kullanılırken, mıknatısa tepki vermeyen nesneler olarak da bazı kauçuk oyuncaklar, plastik oyuncak hayvanlar ve hatta buz kullanıldı. Ve hepsi büyük kabımıza konularak çocuklara soruldu: "Sence bu nesnelerden hangileri mıknatıs tarafından çekilir, hangileri çekilmez?" ya da doğrudan "Mıknatısı şurada tutsak (kabın yukarısı) sence buradaki eşyalara ne olur?"
  • Çocukların tahminleri alındıktan sonra ise faaliyete geçildi. Mıknatıs eşyaların biraz yukarısında tutup hangi eşyaların mıknatıs tarafından çekildiğini hangilerinin çekilmediği gözlemlendi.
Çocuklar süreç içinde tahminlerinin sonuçlarını görme fırsatı buldu. Ayrıca bir mıknatısın birden fazla nesneyi de çekebileceğini gördüler ve duyularını kullandılar. Çocuklar için çok eğlenceli ve güzel bir fen etkinliğiydi. Bizler için de çocuklara deney sonunda açıklama yaparken zorlanmayacağımız kolay bir etkinlik.
O zaman hepinize kolay gelsin, tekrar görüşmek üzere!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder