29 Mart 2017 Çarşamba

Duyu Blokları!

Herkese merhaba
Yine fen yine biz! Okul öncesi dönemde fen eğitiminde öğretmenlere ve ebeveynlere düşen önemli görevlerden birisi çocukların duyularını aktif olarak kullanabilecekleri materyaller seçmektir. Bununla ilgili -bizi takip edenler bilir- daha önce "Duyularımız Çalışsın" etkinliğinde duyu panolarını paylaşmıştık. Bugünse bu panoları daha oynanabilir hale getiren bir etkinliği paylaşmak istedik. Bu etkinliği evde ve okulda uygulayabilir; etkinlikteki materyalleri ise çok küçük yaşlardan itibaren uzun süreli kullanabilirsiniz.
Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
  • Kare prizma şeklinde tahta bloklar.
  • Farklı yüzeyler oluşturabilmek için farklı dokularda kumaşlar ve malzemeler, pamuk, düğmeler, taşlar, simli veya normal evalar, sünger, yapay çim, yani ilginç ne bulursanız.

Ne yapıldı?

  • Öncelikle bloklarınızın farklı yüzeylerine, A4 kağıtlarından yüzeylerin boyutuna uygun kağıt keserek yapıştırabilirsiniz. Ardından bu kağıtların üzerine farklı malzemelerinizi yapıştırabilirsiniz. Burada blokları çocuklarla birlikte yapmak onlar için daha motive edici olacaktır. Dikkat: Fotoğraftaki gibi blokların farklı yüzeylerinde farklı dokular olmasını sağlamanız blokları daha etkili hale getirecektir.
  • Çocuklarla blokları oluştururken blokların yüzeylerine dikkat çekebilirsiniz. Kokusu nasıl, elde bıraktığı his nasıl, pürüzlü, yumuşak vb. gibi. Ya da görme duyusundan yola çıkarak renkleri şekli vb. de konuşabilirsiniz.
  • Bazı blokların yüzeylerde girintiler yapmak için matkap kullanabilirsiniz.

Ve artık duyu bloklarınız hazır! Normal gelişim özelliklerine sahip ya da özel gereksinimli tüm çocuklarımız bu bloklarla rahatça oynayabilir, oynarken duyularını harekete geçirebilir.
Kolay gelsin!

kaynak:redtedart.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder