2 Mayıs 2017 Salı

Sesi Görebilir miyiz?

Herkese merhaba!
Çocuklarımızın meraklarını beslemenin en güzel yollarından biridir deneyler.  Önce sorarız tahmin ederler, sonra gözlemlerler ve birlikte tartışırız. Ne oldu, neden böyle oldu, nasıl oldu vb. diye. Neden diye sorulur ve itinayla sordurulur. İşte tam da bu sebepten bugün evde veya okulda uygulaması oldukça kolay olan bir fen etkinliğini sizlerle paylaşmak istedik. Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
  • Geniş bir kase.
  • Streç film.
  • Bir tatlı kaşığı pirinç.
  • Metal kaşık ve metal geniş bir kap.


Ne yapıldı?
1- İlk aşamada çocuklarımızla birlikte geniş kasemizin ağzını sıkı bir şekilde streç filmle kapatıyoruz.
2- Ardından pirinçleri bu streç filmin üzerine boşaltıyoruz.
3- Son aşamada ise metal kabımızı kasemizin yakınına getiriyoruz. Ve kaşıkla metal kaba vurarak ses çıkarıyoruz. Tıpkı bir davul gibi! Evet tam da o sırada pirinçlerin oynadığını görebildiniz mi?
Ne oldu?
Buradaki videodan da izleyebileceğiniz gibi siz kaşıkla metal kabınıza vurduğunuzda streç filmin üzerindeki pirinç taneleri hareket etti. Çünkü kaşığı metal kaba vurduğunuzda sesin ortaya çıkmasını sağlayan şey ses dalgalarıydı. Bu dalgalar aynı zamanda havada dolaştığı için pirinçleri titretti ve yerinden oynattı.
Çocuklarla birlikte yapılması oldukça eğlenceli bir fen etkinliği. Aynı zaman da yaşamlarının en önemli ögelerinden biri olan sesin dünyasını keşfetmek oldukça ilgi çekici. E o zaman kolay gelsin!
kaynak: http://coolscienceexperimentshq.stfi.re

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder