25 Ocak 2017 Çarşamba

Gölgeyi Keşif!

Herkese merhaba😇
Benim gözümde fen etkinliği olunca bir de açık hava da olunca tadından yenmiyor. Bu etkinliği görür görmez de tam da bu sebepten "Aa bu nasıl benim aklıma gelmedi" dedim ve arşivime kaydettim. Okul öncesi öğretmenlerine ve ebeveynlere yani çocuklarıyla güzel vakit geçirmek isteyen herkese hitap ediyor. Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
  • Hemen hemen her öğretmenin sınıfında bulunan; tahta bloklar.
  • Maket hayvanlar veya farklı oyuncaklar.
  • Keçeli kalemler veya kuru boyalar.
  • A4 kağıdı veya daha büyük boyutta kağıtlar.
Ne yapıldı?
  1. Öncelikle bu etkinliği yapmadan çocuklarımıza “Gölgelerin boyu gün içinde neden değişir? Ne kadar değişir? Nasıl gölge oluşturabiliriz? Bir gölgenin büyüklüğünü biz nasıl değiştirebiliriz” gibi sorular sorarak onları sorgulamaya yöneltebiliriz. Dikkat: burada yapılmaması gereken şey cevapların sorunun içinde olduğu "Gün içinde gölgenin büyüklüğü değişir değil mi? Işık sayesinde mi gölgeler oluşur?" gibi kapalı uçlu sorular sormaktır.
  2. Ardından bu sorunun cevabı ile ilgili kitaplar kaynaklar vb. taranabilir. Ailelerle çocukların araştırma yapmaları istenebilir. 
  3. En son aşamada ise çocuklar güneşin çok da yakıcı olmadığı bir saatte dışarı çıkarlar. Güneşin yönüne göre kağıtlarının bir tarafına tahta blokları ve blokların üzerine de maket hayvanlar ve farklı oyuncakları koyarlar. Ardından çizmeye başlarlar. Burada bizim belirttiklerimizin dışında farklı malzemeler  de kullanabilirsiniz. Yaratıcılığa açık ve çocukların çok sevebileceği bir etkinlik.
Güneşli günler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder