21 Mayıs 2015 Perşembe

Yağmur Nasıl Oluşur?

Herkese merhaba
Fen etkinliklerini çocuklarımızın yaş ve gelişim özelliklerine göre ayarlamak diğer tüm etkinlikler de olduğu gibi bizlerin sorumluluğunda. Peki biz bunda ne kadar başarılıyız? Çocukken yaptığımız deneyleri ya da analojileri düşündüğümüz zaman genellikle sonuçların akla geldiğini görüyoruz. Bu da bize bir yerlerde yanlış yapıldığı mesajını veriyor. İşte tam da bu nedenle seçtiğimiz her fen etkinliğinin hem çocukların merak duygusunu tetiklemesine hem de nedenleri ve sonuçları itibariyle yaşlarına olabildiğince indirgenebilir olmasına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle günlük yaşamda karşılaştıkları durumları konu almak ve onları keşfetmeye, neden diye sormaya teşvik etmek bizleri daha da motive ediyor.
Bu doğrultuda bugün de çocuklarla birlikte uygulamaktan çok keyif aldığımız bir fen etkinliğini  (analoji) sizlerle paylaşmak istedik. Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?

  1. Bir kavanoz
  2. Traş köpüğü
  3. Mavi gıda boyası
Ne yaptık?
  1. Başlangıçta boş bir kavanozu su ile doldurduk. 
  2. Kavanozun ağız kısmına traş köpüğü sıktık. Böylece bulutumuz hazır oldu.
  3. Ardından bulutun üstünden gıda boyası damlatmaya başladık. Ta ki boya bulutumuza ağır gelip kavanozun içine düşmeye başlayıncaya kadar.



Ne oldu?
Bildiğiniz gibi su damlacıkları ve buz kristalleri bir bulutta toplanmaya devam ederken bulut ağırlaşır. Ve i bu damlacıklar bir süre sonra yağmur olarak dünyaya düşer. İşte bu analoji örneğinde de aynen bu oldu. Örnek bizden, devamı sizden.
Görüşmek üzere!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder