12 Eylül 2019 Perşembe

Kural mı? O da ne?

Merhaba!

Okullar açıldı, miniklerimiz okullarına başladı..
İlk kez okul deneyimini yaşayan miniklerimizin bir kısmı muhtemelen bir bocalama yaşadı. İlk kez ailelerin yanından ayrılarak kurallı sosyal bir ortama girdiler. Bu nedenle onların hem güvende hissetmelerini sağlayacak hem de dönem boyunca işimizi kolaylaştıracak etkili bir sınıf yönetimi için altın günler bu günler.

Öncelikli amaç kuralları belirlemek! Peki nasıl?
  • Okul öncesinde kurallar somut olmalı bunda hemfikiriz. 
  • Çocuklarla birlikte oluşturulabileceği gibi öğretmen kendisi de oluşturabilir. Ancak her durumda öğretmen çocukların içselleştirmesini sağlamalı ve sınıf içinde kuralların görsellerine yer vermelidir. 3-5 kuralı geçmemelidir ve olumlu bir dille ifade edilmelidir. Yani "Sınıfta koşmamak" yerine "Sınıfta yürümek" bir kural olabilir.
  • Çocuklar kurallara uymadığında karşılaşacakları sonuçlardan haberdar olmalıdır. Örneğin, paylaşarak oynamak bir kuralsa çocuk paylaşmadığında ne olacağını bilmelidir. Buradaki sonuç elbette ki davranışla ilişkili olmalıdır. Aynı örnek üzerinden gidersek paylaşmayan çocuk paylaşmadığı oyuncakla oynamaması ile ilgili bir sonuçla karşılaşabilir. 
Bu temel özellikler çerçevesinde biz kendi sınıfımız için belirlediğimiz 4 kuralın görselini sınıfımıza asmak için buraya koyduk. Eklemek, çıkarmak ve kullanmak sizlere kalmış.

İyi bir dönem geçirmeniz dileğiyle
Hoşçakalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder