Herkese merhaba!
Dün paylaştığımız "Su ile Boyama" etkinliğinden sonra işleri biraz daha sulandırmaya ve sizler için birbirinden güzel 5 adet su oyununu derlemeye karar verdik. Peki neden su?
Çocukların sahilde yürürken neden suya ve kuma dokunmaktan hoşlandığını hiç düşündünüz mü? Ya da şöyle soralım aranızda hiç "Su ile oynama" denmeyen bir çocukluğu olan var mı😊 Tahmin ediyoruz ki yoktur. Çünkü su da dahil aslında tüm doğal malzemeler çocuklar için çekicidir. Suyun duyusal açıdan zengin ve sakinleştirici olmasının yanında pek çok öğretici yanı da vardır. Çocuklar suyu farklı boyutlardaki kaplarda karıştırırlar ve farkında olmadan hacim vb. gibi matematiksel süreçlerden de geçerler. Ayrıca suyun kendine özgü (erime, donma) özelliklerini keşfedebilirler. Farklı malzemeleri de suyun içine karıştırarak bu oyunlar zenginleşebilir. Yani verin bakalım bir kova suyu hem neler öğreniyorlar hem de nasıl sakinleşiyorlar görelim 😊 Öyleyse bu oyunlara biraz yakından bakalım:
1. Donmuş hayvanları kurtar: Bu oyun için buz kalıplarının içine küçük hayvanlar ve azcık da su koyuyoruz ve buzluğa atıyoruz. Donduktan sonra ise çocuklarımız buzlanmış hayvanları çözmeye çalışıyor. Burada çocuklar dokunma duyusunu kullanarak suyun donma-erime özelliğini keşfedecek ve oldukça eğlenecekler!
2. Balıkları yakala: Bu oyun için bir adet süzgeç veya kevgirimsi bir malzemeye ihtiyacımız var. Genişçe bir su kabının içine su ve küçük balıklar atıyoruz. Çocuklarımız süzgeçleri (yani oltalarıyla) balıkları tutmaya çalışıyor. Burada plastik balıklarınız yoksa şişe kapakları, tahta parçaları vb. de kullanabilirsiniz. Yani kısaca elinizde ne varsa..
3. Renkli buzlar: Bu oyunda daha önceki etkinliklerimizden "Buzlarla Renkleri Keşfet" etkinliğinde olduğu gibi buz kalıplarının içine farklı renkte gıda boyaları damlatarak renkli buzlar elde ediyoruz. Ardından çocuklarımız genişçe bir su kabının içinde buzlarla istedikleri gibi oynuyor. Buzların erimesi ile sudaki renk değişimlerini gözlemleme fırsatı buluyorlar.
4. Suda süngerler: Bu oyunda suya ilaveten bulaşık süngerleri, küçük kaplar vb. kullanıyoruz. Çocuklar süngerin suyu çekme özelliği ile oynamaktan çok keyif alıyorlar. Ayrıca çocuklar için suyun içine isterseniz doğal sabunlardan da damlatabilirsiniz.
5. Renkleri keşfet: Bu oyunda yine gıda boyası ve birbirinden farklı boyutta kaplar kullanıyorsunuz. Bütün kaplarımızı ise geniş su kabımızın içine koyuyoruz. Çocuklar suları bir kaptan diğerine aktarırken renkleri keşfediyor ve yine oldukça eğleniyorlar.
Dipnot: Biliyoruz ki yetişkinler su oyunlarından dolayı temizlik/ çocukların hasta olması vb. gibi endişelere sahipler. Peki bu endişeleri ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz?
- Öncelikle bütün oyunlarda gözlemlediğimiz gibi hem evde hem de okulda içeride veya dışarıda çocuklar için geniş bir su masası hazırlayabiliriz.
- Sulu zeminin altına eğer zeminimiz uygun değilse eski havlulardan koyabiliriz.
- Çocuklarımıza oyuna başlamadan önce "Su ile oynayacağız ve bunları masada/yerde/kapta tutacağız. Etrafa su saçmak arkadaşlarımızı ıslatacaktır" vb. uyarılarla sınırları çizebiliriz.
- Su masalarında oynayacak çocuk sayısını önceden belirlemeniz, çocuklara kurallar konusunda seçenek sunmanız ve bu su-kum oyunlarının bir parçasının da temizlik olduğunu hatırlatmanız sizi kaygılarınızdan arındıracaktır.
- Ayrıca tüm oyunlarda gördüğümüz gibi suyun içine dokunsal deneyimi destekleyecek çeşitli araç-gereçler eklemelisiniz.
- Bütün bunları yaparsanız endişelenecek hiçbir şey olmadığı ve su oyunlarının da diğer oyunlardan zor olmadığını göreceksiniz, hepinize iyi eğlenceler!
kaynak: http://danaspinkribbon.blogspot.com.tr, http://mommyscene.com, learnplayimagine.com, thingstoshareandremember.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder