Herkese merhaba,
Bildiğiniz gibi mevsimler, okul öncesi sınıflarında hem şarkılara hem de pek çok etkinliğe konu oluyor. E doğa değişiyor, gözlerimizle görüyoruz ve gözlemliyoruz. O zaman neden sınıflarımızda olmasın ki? Ürünleri standartlaştırmadan çocuklarımızı süreç boyunca özgür bırakmak yapmamız gereken yegane şey! Mevsimleri, renkleri ve doğayı içinde barındıran bu etkinlikle de gelişim alanlarını destekleyebiliriz. Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
Parmak boyaları.
Pipetler ve açık alan!
Ne yapıldı?
1- Çocuklarla öncelikle içinde bulunulan mevsimdeki çevreyi gözlemlemelisiniz ve etkinliğe de bu mevsimle başlamalısınız. Yaprakların rengi, hava koşulları vb. çocuklarla birlikte gözlenebilir. Ardından diğer mevsimlere ilişkin görseller verilerek o mevsimlerdeki renkler, hava koşullarındaki değişiklikler, insanların kılık-kıyafetlerindeki değişiklikleri fark etmeleri ve dile getirmeleri sağlanabilir. Ya da yalnızca o mevsimde kalınabilir. Amacın mevsimleri öğretmekten ziyade renkleri kullanmak, olayları oluş sırasına göre sıralamak gibi kazanımlar olduğu unutulmamalı.
2- Çocuklarımızla gözlemler yapıldıktan sonra ağaç gövdelerini çizmek için ellerini kullanabilirler. Ağacın gövdesini oluştururken ellerinin kalıbını çıkarıp boyayabilecekleri gibi el baskısı, ayak baskısı ya da çocuğun istediği herhangi bir şekilde oluşturabilirler. Buradaki örnekle kendinizi sınırlamayınız. Ayrıca yine çocuklarımızı sınırlandırmamak adına ağaçların gövdelerini, meyvelerini vb. artık materyallerle de oluşturabilirler.
3- Gövdeler hazırlandıktan sonra o mevsimde ağaç yaprakları ne renkse o renkleri pipetlerinin ucunu dokundurup kağıda baskı yapıyorlar.
4- Son olarak çocukların ağaçlarını dışında hava koşullarını veya insanları da çizmelerini destekleyebilirsiniz.
Buradan örnek videoya da ulaşabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin!
kaynak:artycraftykids.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder