Haftanın son gününden herkese merhaba!
Bugün daha önce yer vermediğimiz grafiklerden yola çıktık. Grafikler çocuklar için hem eğlenceli hem de bilgilendirici görsel materyallerdir. Çocuklar görsel simgeleri kullanarak veri elde eder ve bu veriler ile sıralama, sınıflandırma, sayma ve karşılaştırma yapma olanağı bulurlar. Grafikler çocuklara bilgileri sunma, anlama ve analiz yapma yolu sunar, verilere dayalı tahminde bulunma ve çıkarım yapabilmelerini sağlar. Yani düşünme becerilerini geliştirir. Bu nedenle sınıfta veya evde bu deneyimi yaşamaları gerekmektedir. Biz de bugünkü etkinliğimizde çocukların yaşamlarından yola çıkarak nasıl grafikler oluşturabiliriz dedik ve sizin için bulduklarımızı derledik. Şimdi bu etkinliklere daha yakından bakalım.
1- Saçların ne renk: Burada isterseniz çocuklarınızın fotoğraflarını çıkartabilir, isterseniz de örnek çocuk resimleri çıkartabilirsiniz. Sınıfınızdaki çocuklardan saç renklerine göre fotoğraf seçmelerini isteyebilir ve grafikte doğru yere yapıştırmalarını sağlayabilirsiniz.
2- Gözlerin ne renk: Burada da ilk grafikle aynı koşullar geçerli. Dilerseniz örnek göz kalıpları bulabilir, isterseniz doğrudan çocuklarınızın gözlerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz. (3.fotoğrafta çocukların gerçek fotoğrafları kullanılarak yapılmış "Gözlerin ne renk" ve "Saçların ne renk" grafiklerinin örneklerini görebilirsiniz).
3- İsminde kaç harf: Bu grafikte amaç hem yazı farkındalığı, hem de sayma ve rakamları tanıma. Dikkat! Çocukların harfleri tanıması kesinlikle beklenmiyor.
4- Ayakların ne kadar uzun: Bu grafik çocukların ayak uzunlukları legolar ile ölçülerek hazırlanıyor. Çocuklar ayak uzunlukları kaç legoysa ilgili fotoğrafı seçip o rakamın olduğu gruba yapıştırıyor. Burada çocuk hem standart olmayan ölçme araçlarıyla ölçüm yapıyor hem de sayma ve rakamları tanıma gibi süreçlerden geçiyor.
Bu grafikler çocukların bireysel özelliklerinden yararlanılarak oluşturulduğu için birbirlerinin farklı ve benzer özelliklerini görebilme gibi kazançlar de barındırıyor. Etkinliğin bu özelliği ayrıca çocukların motivasyonunu da arttırıyor. Örnek bizden, uygulaması sizden. Kolay gelsin!
kaynak:hummingbirded.com, preschools4all.com, mstwistsclassroom.wordpress.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder