25 Şubat 2017 Cumartesi

Bitkiler Nasıl Nefes Alır?

Herkese merhaba!
Bugün sizlerle evde ve okulda çok kolay uygulayabileceğiniz bir fen etkinliğini paylaşacağız.
Peki bu etkinlikte:
Ne gerekti?
  • Geniş bir kase
  • Kaseye sığacak büyüklükte bir yaprak
Ne yapıldı?
  1. Kaseyi ılık suyla dolduruyoruz. Plastik bir kase de kullanabilirsiniz. Ama çocuklar daha iyi görebilsin diye buradaki gibi cam bir kase kullanmak daha iyi olur. 
  2. Yaprağı kasenin içine koyuyoruz. Burada oksijen-karbondioksit dengesini görebilmek adına ağaçtan yeni düşmüş bir yaprak kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde yaprak canlılık özelliğini yitirmiş olabilir.
  3. Yaprağın üzerine küçük bir taş koyuyoruz. Böylece yaprağın tamamının su aldığından emin oluyoruz.
  4. Kaseyi bu haliyle güneşli bir yere koyuyoruz. Her yerden güneş aldığı için cam kase kullanmanın burada da faydasını göreceksiniz.
  5. Bekliyoruz. Çocuklar için zor şeylerden biri beklemek olsa da bu deney için yaklaşık 1-1,5 saat beklemek gerekiyor. O nedenle etkinliği gerçekleştireceğiniz zaman dilimini iyi ayarlamalısınız.
  6. Ve gözlemleyin! Yaprakların etrafında küçük kabarcıklar var. Hatta büyüteçle bakarsanız daha bilimsel olacaktır.

Ne oldu?
Burada yaprak güneş ışığını fotosentez sürecinin bir parçası olarak kullanıyor. Fotosentez süresince ise fazla oksijeni bu şekilde dışarı atıyor. E oksijen de sudan hafif olduğu için suyun yüzeyine çıkıyor. Ancak bu durumu çocuklarımıza bu şekilde anlatmamıza gerek yok. Tabii ki bitkiler bizler gibi nefes almıyor. Çünkü solunum sistemleri yok. Ancak onlar da bizler gibi canlı organizmalar. Çocuklara denizde, havuzda, hatta banyoda suyun altında nefes verdiklerinde neler olduğunu sorabilirsiniz. Kim baloncuk çıkarmaz ki?
Yani genel olarak bu fen etkinliği çocuklar için iki temel amacı taşıyor:
  • Bitkilerin "canlı" olduklarını görmek.
  • Normalde görmedikleri bir şeyi deneyimlemelerini sağlamak. 

Fen etkinliklerine yer verirken hiç duymadıkları bilimsel terimlerle boğmaktansa onlara gerçekten üzerinde düşünecekleri bir şey sunmak en güzeli. İşte bu yüzden hep diyoruz ki her etkinlik çocuklarımızın yaş ve gelişimine uygun olmalı.
Hepinize iyi hafta sonları 😊

kaynak:kcedventures.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder